Olika metoder

(Bilden har inget med inlägget att göra)
 
Ibland undrar jag varför vi i hästvärlden är så himla trångsynta, egocentriska och dryga? Varför kan vi inte bara inse att alla tycker olika och inget är fel? Hur man rätten att säga att någon rider sin häst fel eller sköter om den fel, när man själv inte har något facit?
 
Jag brukar fundera över detta ibland, hur kommer det sig att vi sitter och klankar ner på andra och säger att hen gör fel bara för att hen gör på ett annat sätt än man själv gör? Jag tror att jag har kommit fram till vad jag tycker om detta. Jag tror att problemen redan startar när man lär sig rida, man rider kanske för samma ridlärare hela tiden eller står i ett och samma stall och då får man lära sig att man ska rida på ett sätt, sköta hästen på ett sätt osv osv. Det man inte inser är att varje häst är en individ och varje häst har en egen vilja, hur kan du till exempel veta att din häst tycker om sättet du gör det på när du aldrig har provat ett annat? Det är som att man skulle tvinga en människa att klä sig på samma sätt som du själv, för det är ju det enda rätta, right? Jag tycker att alla vi i ridsporten borde slå våra kloka huvuden ihop och komma på smartare lösningar än att bara göra som man alltid gjort och gå där med fingrarna i öronen och låtsas att man inte hör.
 
Och sen det här ständiga bråket mellan olika ridstilar; Nh-människor har valt NH för att de inte kan rida, dressyrmänniskor plågar sina hästar, hoppmänniskor tvingar sina hästar att hoppa med alla möjliga metoder, gymkhana-människor bara flänger runt på sina för små hästar och kastar sig av och på i farten. Vad är det för (ursäkta språket) jävla fördomar vi har om varandra? Det är väl för tusan bara att inse att alla tycker och tänker olika och det man kan ju inte klandra eller se ner på en människa för?! Det är ju som att jag skulle säga att alla som inte rider är dumma i huvudet och helt pantade, men det är de inte. De har bara en annan åsikt och ett annat sätt att tänka. Ridsporten har blivit alldeles för gruppindelad, vi borde istället vara glada över att det finns så mycket variation i sporten så att man kan vara bra på olika saker! 
 
Vi kan faktiskt lära oss något av andra metoder än de vi själva använder, tro det eller ej. Så jag tycker att vi ska ska sluta vara så trångsynta och istället hålla oss öppna för andra metoder för tänk om du lyssnar på någon annan och sedan går hem och provar det på hästen och det funkar ännu bättre än det du använde innan?! Då har du ju kommit på hur du kanske ska lösa ett problem eller helt enkelt bara förbättrat något som varit en bristfällig metod!
 
Jag menar verkligen inte att dra alla hästmänniskor över en kant nu för det finns enormt mycket underbara hästmänniskor men jag vet tyvärr att det finns väldigt många som beter sig såhär också.. 
 

Right now


Hoppträning - EG Haking 30/7

 
Hoppträningen gick medelmåttigt - bra - sådär - jättebra. I den ordningen. 
 
Medelmåttigt: vi börjde med att trava och galoppera fram ochhan kändes medelmåttig, bra men inte jättebra. Jag tränade lite på att gå på en volt utåtställd och sedan styra med ytterskänkeln för att verkligen få med hela yttersidan. Det blev mycket bättre ochh han kändes finare och finare ju längre vi red. 
 
Bra: Vi började då med att trava mot 5 bommar och sedan sakta av till skritta och skritta över bommarna med två steg i mellan. När de gjorde det bra i båda varven så övergick vi till att trava över bommarna och då med ett steg i mellan. Han väntade jättebra på mig när vi skrittade över men höll ändå takten och sen i traven så travade han bra men lite fort. 
 
Sådär: När vi sedan började hoppa så råkade jag slänga mig fram med överlivet och det var en serie på 3 hinder med ett galoppsprång i mellan så efter sista hindret hamnade vi i obalans och han lade in ett bocksprång så jag hamnade ännu mer på hans hals och satt ganska löst, hehe. Men det tar jag på mig och sen tror jag även att han var glad över att få hoppa på riktigt, söten <3 När vi sedan skulle hoppa ett plank så var han rädd för något i gräset så han pep iväg och typ sprang förbi hindret? Efter det var han ganska spänd och testade mig lite. Men jag tror att största anledningen var att det var typ storm, det spöregnade och blåste massor. Så jag kan inte riktigt klandra honommen han stannade rätt rejält några gånger och då blev jag riktigt sur på honom så då tänkte jag bara "Vi ska över!" och då hoppade han bara ännu bättre eftersom att han hade ett bättre tryck i galoppen och mer energi.
 
Jättebra: När vi sedan hoppade banan sista gången så gick det jättebra för då hade jag lite mer jävlaranamma och bättre tryck i galoppen och då hoppade han superfint! Haking hade också bygt om serien till en två-kombination med räcke - oxer och sista gången så hoppade han den så jääkla fint, väntade på mig men hade tryck i galoppen och hoppade av precis där jag ville. Så på slutet gick det jättebra!
 
Jag satt ganska löst när han stannade och red lite för mesigt idag. Jag tror att det är för att jag inte är van vid att ha hästar som stannar så jag förväntar mig lixom att han ska hoppa istället för att verkligen rida honom fram till hindret. Så det jag tar med mig från dagens pass är:
  • Att jag måste bli tuffare och inte sitta och mesrida.
  • Att verkligen få igång galoppen och få ner tryck och power i den för att han verkligen ska kunna hoppa genom hela kroppen.
  • Ha spöt i vänster hand då han smiter till vänster och inte höger när han stannar.
Om ni inte har tränat för EG Haking så gör det! Han är den bästa hopptränaren någonsin! :D

Tips - Hippson.se

 
För ett tag sedan så hittade jag en superbra hemsida som heter Hippson.se och som har massor med ridövningar i Dressyr, Markarbete och Hoppning. Man kan också välja svårighetsnivå på övningarna: Bas, Medel eller Avancerat. Det finns verkligen jättebra övningar och det jag gillar är att det är så utförligt skrivet, hur man ska bygga, hur man ska utföra övningen och bilder på hur övningen ser ut. Varje övning är tipsad av en tränare så som till exempel EG Haking, Niclas Haking och Lena Lilja. Perfekt hemsida när man vill rida en lite roligare övning men inte kommer på någon som passar just det man vill träna på. Nu när jag har hittat hemsidan så kommer den användas väldigt flitigt! 
 
 
Direktlänk - http://www.hippson.se/ridovningar/

Lång dag

Hej! Nu har jag kommit hem, ätit middag och duschat. Dagen har varit så sjukt lång! Först tvätta boxar i 3 timmar, äta och sedan rida. Det var grymt jobbigt att tvätta boxarna men de blev väldigt fina när det var klart så det var värt det! 
 
Jag red ju då Safir idag och jag red dressyr i ridhuset, det var väldigt varmt så han blev svettig ganska fort men jg förstår honom. Jag blev också jättesvettig! Jag red illafall i 45 minuter inklusive framskrittning då han blev väldigt trött både fysiskt och pykiskt. Jag tränade lite på skänkelvikningar men jag red mest på en volt och bara försökte få honom att slappna av för han var väldit spänd eftersom de har satt in en ny "bal" som ser ut som en ensilage-bal men med kalk inuti och han var så himla rädd för den, haha. Jag gick fram till den när jag skrittade av för hand efter och då ställde han sig och lixom hoppade på stället och skakade? Knasponny.. Aja, tillbaka till ridpasset. Han lossnade lite mer på slutet iallafall och när jag travade av så längde jag ut tyglarna och istället för att släppa bettet och ta upp huvudet så sökte han sig nedåt och sänkte huvudet istället. Det är dit jag villl komma till efter varje ridpass, att han slappnar av och går kvar i den långa låga formen . Så det gick ganska dåligt i börajn men på slutet gick det jättebra. Det var så härligt att få sitta på världens finaste ponny igen <3
 
Han gick såhär efter ett tag när han blev trött för då hamnar han lätt bakom lod och arbetar inte på riktigt, ett tag vekligen hängde han sig i handen men då gjorde jag lite övrgångar och öka - minska och då blev det bättre.

Håll er varma och lätta att se i vinter

 Rider du ofta i mörker på vintern? Kanske till om med på en bilväg? Här kommer lite tips på hur du ska tackla både kylan  mörkret: (Bilderna är klickbara)
 
 
Bild 1: Hööks nya smarta lösning med fotvärmare på stigbygeln, jag har aldrig testat sådana men de verkar väldigt bra! Flecefodrade och dessutom med reflex på. Kostar 99:-
Bild 2: Benskydd/damasker med reflex, finns även i rosa. Kostar 179:-
Bild 3: Reflextäcke med fleecefodring inuti, vet inget om passformen då jag aldrig har provat detta täcke men det ser bra ut på produktbilderna iallafall! Kostar 369:-
Bild 4: Reflexbrösta, när en bilkommer emot en så är det bra att synas framifån också. Jag använder själv denna brösta och jag tycker att den är vädligt bra då den har snabbknäppen där man sätter fast den i sadeln och den  är även fleecefodrad så hästen får inte skavsår. Finns i rosa. Kostar 149:-
Bild 5: Rumpvärmare i kraftig teddy som håller rumpan varm även de kallaste dagarna. Kostar 129:-
Alla produkter är från Hööks.
 
Sen har jag även lite andra tips som man kan använda sig av:
  • De flesta brukar andas in varm luft i handskarna innan de ska rida och visst det blir varmt från början men sedan blir det kondens och då blir det ännu kallare än innan, så istället kan man lägga vantarna på ett element eller stoppa dem innanför jackan för då kommer de vara varmare.
  • Tänk på att om hästen är svettig eller blöt efter att du har ridit så  gnugga den någorlunda torr med en trasa eller en handduk och sätt sedn på ett fleecetäcke eller liknande.
  • Om du ska galoppera utomhus och det är snö så är broddar att föredra och tänk på att alltid kontrollera hur underlaget är innan du travar eller galopperar så att det inte finns is under snön eller så.
  • Om du har egen häst så är en väldigt bra sak att sätta på snösulor under skon (när hästen skos). Sulan förhindrar att hästen får snöstyltor. Snösulor finns att köpa på hööks för 69 kr.

Wihoo!

Lias & Nicko
 
Nu funkar iPaden igen! Jag vet dock inte om den kommer funka hela dagen men då vet ni iallafall varför jag kanske inte bloggar.
 
Just nu sitter jag i bilen påväg till stallet där jag först ska tvätta 3 boxar, sedan rida dressyr i ridhuset och därefter  måla boxarna. Det kommer komma upp ett tidsinställt  någon gång under dan och så kommer jag kunna blogga lite ikväll också. 
 
Igår städade jag lite i stallet och sen tittade jag på Elvin som red Nicko och när han hade ridit klart så fick jag hoppa upp lite. För er som inte vet vad jag snackar om nu så har Erika (som äger stallet) två söner, Elvin och Lias. Lias är den som rider nicko mest, han är också äldst av de två. Elvin tycker egentligen inte om ridning så jättemycket men han brukar rida Nicko nån gång ibland. Så jag red alltså B-ponnyn Nicko, i shorts, med för korta läder och gympadojor. Det var ingen vacker syn..  Nej men det gick bra, han var mycket roligare än jag hade trott och jag kände mig faktiskt inte jättestor! Kul var det iallafall och jag blev mäkta förvånad över hur kort galopp han hade, haha. 
 
Anledningen till att jag inte bloggade igår är för att iPaden funkade inte och min telefon hade slut på surf, ilandsproblem deluxe ;)

Hörs ikväll! 

Hejhej!

Ni får en bild från när Ines var med på en galoppträning med Safir innan sommarlovet :)
 
Fin rubrik va? 
Nu har jag ätit frukost, bokat tågresa, borstat håret och bytt om för att snart åka till mamma och däifrån vidare mot stallet. Jag har fortfarande ont i huvudet men halsen är nästan helt problemfri, weei! Men Ines får rida idag för jag väntar hellre med att rida tills jag är helt frisk. Hon ska rida till Gräsrakan och träna lite galoppintervaller men jag tror inte att jag orkar gå med dit så jag stannar i stallet istället. Jag tänkte rensa lite i boden, städa skåpet och smörja tränsen och dressyrsadeln. Jag ska även packa sadelskåpet inför mina två ridläger de två kommande veckorna, mer om det i ett annat inlägg.
 
Nu vill Ines ha iPaden så jag kan tyvärr inte skriva mer men jag tar med den till stallet så att ni får lite uppdatering där ifrån också. Ses!

Kvällsfunderingar

Du är det finaste jag har, världens bästa
 
Om man vaknar kvart i tre (på natten) och sedan somnar kvart i  tolv, då har man varit vaken i 20 timmar.. Det här är nog det längsta jag har varit vaken någonsin. Dock sov jag ju på planet så tekniskt sett var jag vaken i 18 timmar men jaja, haha. Idag har jag mest bara legat och kollat på teve, ätit frysta hallon, isbitar och glass för att skona mitt halsont. Jag har även gjort lite tidinställda som kommer komma upp någon gång de närmst veckorna. 
 
Planen för imorgon är att Åka till stallet runt 1 och så ska Ines rida ut honom för jag tror tyvärr inte att jag orkar det.. Sad but true. Men jag tänkte iallafall åka till stallet för att börja packa sadelskåpet. Ohh till vad?? Det får ni veta imorgon ;) 
 
Godnatt läsisar ♥

Inplanerade tävlingar

 
Här kommer de tävlingar som vi ska åka ut på i höst, det kommer säkert tillkomma någon mer men så här ser det ut just nu iallafall:
11 Augusti - Fälttävlan på Boxholm (P70)
24 Augusti - Hoppning Roo Gård (LC & LB)
1 September - Dressyr hemma ~ Granby gård  (LC:1 & LB:1)
7 September - Hoppning Roo Gård Ponnyallsvenskan Div 2 omg 1 (LC) eventuellt en till (LC) om jag kommer med i laget.  
21 September - Hoppning Färingsö Ponnyallsvenskan Div 2 omg 2 (LC) eventuellt en till (LC) om jag kommer med i laget.  
6 Oktober - Hoppning Hufvudsta Ponnyallsvenskan Div 2 omg 3 (LC) eventuellt en (LC+) om jag kommer med i laget då finalen går i LC+.
Så här ser alltså våran tävlingsplanering ut, jag är riktigt taggad inför hösten för det känns som om jag börjar förstå hur jag ska rida Safir nu och han är i toppform just nu så jag hoppas att det blir ett framgångsrikt tävlingsår. Men det viktigaste är att vi ska ha kul och lära oss av tävlingarna och få mer rutin, det är huvudsaken!
 

Höst/vinterkatalogen 2013 - Hööks

Hej! Som de flesa vet så har Hööks kommit ut med en ny katalog men även e ny kollektion, Nu tänkte jag visa vad jag gillade bland de nya grejerna i Hööks nya Höst/vinterkollektion. Det kommer komma två inlägg då jag tycker att Hööks verkligen har lyckats och det fanns så mycket snyggt så jag måste helt enkelt dela upp det. 

 
 
En supernygg höstjacka som jag till och med skulle kunna tänka mig att ha även utanför stallet. Jag älskar de bruna kanterna och fluffet på luvan. Perfekt att ha i stallet en blåsig dag i oktober. Den blir din för 599:-
 
 
 
En kofta i samma stil som jackan, även här finns de bruna kanterna och luddet på luvan. Verkar hur skön och gosig som helst, denna hade jag inte bangat på om jag hade haft alla pengar i världen ;) Kostar 399:-
 
 
Senskydd från JH Collection som jag måste säga är riktigt snygga! Tänk de här, ett brunt set (schabrak+huva) brun tröja och svart utrustning, mumma. De ser även ut att ha väldigt bra ventilation så det är ju ett stort plus! Dessaa blir dina för 349:-
 
Supersnyggt dressyrschabrak men stora rutor, tänk er detta med marinbåa lindor, beiga ridbyxor, en marinblå tröja och guldigt pannband. Dör snygghetsdöden *.* Nej men verkligen ett shabrak i min stil, stilrent men ändå dösnyggt. Ni kan köpa det för 299:-
 
Det här var alltså första delen av det jag gillade i Hööks nya kollektion. Del 2 kommer komma upp någon gång de närmsta dagarna. Jag ska även lägga upp en liten lista på det jag vill ha från Hööks just nu, bland både gamla och nya kollektioner.
Vilken var eran favorit av dessa fyra?

Dressyrtävlingen 28/6-13


Sovmorgoooon

 
Världens finaste <3
Idag tog jag en välbehövlig sovmorgon för att komma ikapp all sömn jag har missat efter lägret och dressyrtävlingen. Skönt som attan men nu ska jag sätta igång och beta av lite saker jag har att göra under dagen. Jag tänkte visa veckans schema också, tänkte att det kunde vara lite kul att se :)
Måndag(Idag): Dressyrlektion för Lena Lilja, vi ska träna på det som gick lite mindre bra på dressyrtävlingen. 
Tisdag: (Jag skulle egentligen ha åkt på terrängträning men den blev flyttad till på torsdag och så är mamma inte hemma så vi skippar den träninge.) Antingen rider jag eller så tar vi transporten till Rörby och så ska jag rida ut Safir tillsammans med Jenny/Slider. Det var så längesen jag red ut på Rörbys ridvägar och jag har verkligen saknat dem! Tur att jag kan rida dit så att man slipper ta transporten varje gång.
Onsdag: Ines rider, vi får se vad hon gör men nånting blir det iallafall.
Torsdag: Vet ej
Fredag: Vet ej 
Lördag: Jag rider seriös genomridning i ridhuset eller på ridbanan. 
Söndag: Ines rider.

På torsdag och fredag så har vi inte bestämt vad vi ska göra, han ska ta det lugnt ena dagen iallafall. På fredag-söndag så är jag hos pappa så då kommer bloggen inte ha super-uppdatering eftersom att jag inte har någon dator där men jag kommer göra några tidsinställda tills dess så att ni iallafall har lite att läsa. SeeU!